Cześć :) Dzisiaj chcemy wam podać przepisy na kilka sałatek i deser .
SAŁATKA PIECZARKOWA
Składniki :
- 10 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 jabłko
- główka sałaty
- sól
- pieprz
- 1/4 szklanki oliwy
- 4 łyżki octu
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki zieleniny
Przepis :
Do słoika wlać oliwę , ocet , wodę , wsypać sól i pieprz , zakręcić wieczko , wstrząsnąć przez 45 sekund , wstawić do lodówki . Oczyszczone , wypłukane , osuszone pieczarki pokroić na bardzo cienkie plasterki , włożyć do głębokiej salaterki . Do sosu dodać śmietanę , wstrząsnąć przez pół minuty , polać nim pieczarki , przykryć , wstawić na godzinę do lodówki . Obraną cebulę pokroić na cienkie talarki . Wymyte jabłko przepołowić , usunąć gniazdo , pokroić na cienkie plasterki . Cebulę i jabłko dodać do pieczarek , wymieszać . Sałatę wypłukać w kilku wodach , osączyć , osuszyć , pokroić w paski , dodać do sałatki , wymieszać . Sałatkę posypać zieleniną , podawać od razu po zrobieniu .
SAŁATKA SWOJSKA
Składniki :
- 100 g makaronu farfalle ( nie musi być akurat ten )
- 100 g kiełbasy suszonej
- 200 g szpinaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 5 suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
Przepis :
Ugotować makaron al dente . Kiełbasę pokroić w plasterki i usmażyć na patelni . Pomidory pokroić w cienkie paseczki . Składniki wymieszać z oliwą z oliwek . Doprawić do smaku .
TRUSKAWKOWY DESER
Składniki :
- 200 g truskawek
- 100 gram makaronu farfalle ( lub inny )
- trzy łyżki wina
- 100 g gęstej śmietany
- 30 g płatków migdałów
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przepis :
Ugotować makaron al dente . Truskawki przekroić na połówki . Płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu . Śmietanę połączyć z winem , miodem i cukrem waniliowym . Makaron i truskawki ułożyć na talerzu i polać sosem . Wszystko udekorować migdałami .
SAŁATKA LEKKA
Składniki :
- 2 pomidory
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1/2 kostki sera typu feta
- 1 ogórek
- 1/2 główki sałaty
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- oregano
Przepis :
Pomidory i rzodkiewki pokroić w cząstki . Ser feta pokroić w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm . Ogórka pokroić w plastry . Sałatę porwać na kawałki . Składniki układać warstwami . Każdą warstwę posypać przyprawami . Całość skropić oliwą z oliwek . Podawać z ciabattą .
LEKKA SAŁATKA NA SŁODKO
Składniki :
- 100 g razowego makaronu świderki
- 2 brzoskwinie ( świeże lub z puszki )
- jogurt naturalny
- garść pestek słonecznika
- 2 łyżki miodu
Przepis :
Ugotować makaron al dente i wymieszać z miodem , gdy makaron jest jeszcze ciepły . Brzoskwinie pokroić w cienkie cząstki . Pestki słonecznika uprażyć na patelni bez tłuszczu . Makaron wymieszać z brzoskwiniami i jogurtem . Całość posypać pestkami słonecznika .
Mamy nadzieję że przepisy się podobają <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz