piątek, 29 marca 2013

Sero-Makowiec

                                                                     WIELKANOC
Cześć ! Dzisiaj chce wam podać przepis na makowy-sernik czyli Seromakowiec .

Składniki na ciasto :
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka

Masa makowa :
- 40-50 dag maku
- 500 mleka
- 4 białka + szczypta soli
- 4 łyżki bułki tartej ( lub kaszy many )
- 1 szklanka prażonych jabłek ( ze słoika )
- kilka kropel aromatu migdałowego

Masa serowa :
- 1 kg sera twarogowego ( w wiaderku trzykrotnie mielony na sernik )
- 5 białek
- 5 żółtek
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli ( do białek )

Ciasto :
Do miski wsypujemy wszystkie składniki po kolei i zagniatamy . Gdy ciasto będzie rozrobione wkładamy je na 1 godzinę do lodówki . Po godzinie ciasto wyjmujemy i wałkujemy na cienki placek . Blachę wykładamy papierem do pieczenia . Ciasto przenosimy na blachę . Nakłuwamy placek widelcem . Ciasto podpiekamy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni .
Masa makowa :
Zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem . Gotujemy kilka minut , dodajemy cukier i znowu gotujemy aż całość zgęstnieje . Zdejmujemy garnek z ognia z makiem z ognia po czym dodajemy prażone jabłka , kaszę mannę ( lub bułkę tartą ) i doprawiam aromatem migdałowym potem dokładnie mieszamy . Na koniec dodajemy do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli .
Masa serowa :
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na białą , puszystą masę . Do utartej masy dadajemy stopniowo po jednej łyżce ser z wiaderka . Z białek ubijamy sztywną pianę za szczyptą soli . Dodaję ubite białka do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy łyżką . Na podpieczony spód wykładamy masę makową , wyrównujemy łyżeczką . Następnie wykładamy masę serową i również wyrównujemy . Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika piekarnika na 180 stopni i pieczemy 70 minut . Gdy podczas pieczenia wierzch się za szybko zarumieni ciasto przykrywamy folią aluminiową .  Gdy ciasto wystygnie ja polewam je czekoladą .

1 komentarz: