środa, 22 maja 2013

Panna Cotta

Składniki :
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 250 ml mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- laska wanilii
Sos :
200 g jagód ( malin , truskawek )
3 łyżki cukru

Przygotowanie :
Mleko ( kilka łyżek zostawić do żelatyny ) i śmietankę wymieszać , dodać cukier , zagotować . Żelatynę zalać pozostałym mlekiem , by spęczniała . Wanilię przeciąć na pół i wrzucić do śmietanki , pozostawić na kilka minut . Wanilię wyjąć , łyżeczką wyjąć ziarenka , po czym wymieszać je ze śmietanką . Dodać żelatynę  i mieszać aż się rozpuści .
Powstałą masę ( płyn ) wlać do filiżanek , przykryć folią i wstawić do lodówki na około 4-5 godzin .
Przygotowanie sosu :
Z jagód ( malin , truskawek ) odłożyć część , resztę zagotować , by puściły sok . Po ugotowaniu przetrzeć przez sito . Sok wymieszać z cukrem , dodać pozostałe całe owoce , po czym jeszcze chwilę wszystko podgotować . Odstawić do ostygnięcia .

Po stężeniu deser wyjąć z filiżanek ( zanurzając ją na chwilę w gorącej wodzie ) na talerzyk . Polać sosem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz