środa, 10 kwietnia 2013

Tort Tiramisu

Składniki na Biszkopt :
- 5 jaj
- 22 dag cukru
- szczypta soli
- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody

Składniki na poncz :
- 2 filiżanki expresso
- 2 łyżki likieru

Składniki na krem :
- 750 g serka mascarpone
- 150 ml kremówki
- 100 g cukru

Biszkopt - z białek i solą ubijamy pianę , dodajemy połowę cukru . ubijamy . Mąki łączymy ze sobą ( najlepiej przesiać przez sitko ) w jednej misce , a wodę i olej  w oddzielnej misce . Do białek dodajemy żółtka . Mieszamy , potem dodajemy mąkę i wodę z olejem na przemiennie . Biszkopt przelewamy do  okrągłej tortownicy ( moja ma 23 centymetry ) . Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni .
Krem - kremówkę ubijamy sztywno , dodać cukier i serki . Wszystko mieszamy mikserem

Gdy biszkopt będzie upieczony odkładamy , aż wystygnie ( nie wkładamy do lodówki )
Gdy biszkopt ostygnie kroimy go na trzy części . Na spód kładziemy biszkopt , nasączamy go kawą z likierem , po czym smarujemy go kremem , potem znowu kładziemy biszkopt , nasączamy go i smarujemy kremem , znowu kładziemy biszkopt , nasączamy go i smarujemy go . Resztę kremu przeznaczamy na smarowanie tortu  dookoła , tak aby nie prześwitywały biszkopty . Gdy tort będzie pokryty kremem posypujemy go kakaem lub czekoladą ( ja wycięłam z papieru serce i położyłam na torcie , dzięki temu wyszedł super efekt ) .  Po skończeniu tort wkładamy do lodówki , powinien am stać kilka godzin a najlepiej całą noc .
Daje wam zdjęcie mojego tortu , ale ten tort był na urodziny mojej babci więc się nie zdziwcie .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz