sobota, 20 kwietnia 2013

Zapiekanka Parówkowo - Serowa

Składniki :
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kg pieczarek
- 3 cebule
- 10 parówek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- tymianek
- oregano
- 25 dag żółtego sera
Składniki na sos :
- kostka bulionu drobiowego
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki śmietany 12 %
- tymianek

Przygotowanie :
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie , odlej , odparuj , przestudź , pokrój w plastry . Pieczarki oczyść , pokrój w plasterki , cebule obierz , pokrój w pióra , parówki pokrój w pasterki . Na patelni rozgrzej masło z olejem , wrzuć cebulę , zaszklij , mieszając . Dodaj pieczarki , duś , aż puszczą sok , włóż parówki , podsmaż razem 10 minut , przypraw solą , pieprzem i ziołami .
Sos :
Masło stop na patelni , wsyp mąkę , zrób jasną zasmażkę . Kostkę bulionową rozpuść w 1/2 szklanki wody , wlej na patelnie , cały czas mieszając , dodaj śmietanę , doprowadź do wrzenia , gotuj jeszcze 2 minuty . Przypraw tymiankiem .
Sos wlej do cebuli z pieczarkami i parówkami , wymieszaj . Połową ziemniaków wyłóż naczynie żaroodporne , wyłóż farsz parówkowo-pieczarkowy , przykryj resztą ziemniaków , posyp tartym serem . Zapiekaj 25 minut w temperaturze 180 stopni .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz